Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava u Gorskom Kotaru

Napisala:Ana Smoljak

10/10/2022

Tijekom rujna i listopada provedene su tri radionice u Gorskom Kotaru. Radionice u sklopu projekta Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava održane su u Čabru, Delnicama i Vrbovskom.

Bolesti probavnoga sustava prema učestalosti su pri samom vrhu i među uzrocima smrti i među razlozima hospitalizacija. Također su među najčešćim su tegobama zbog kojih se bolesnici javljaju liječniku u djelatnostima opće i specijalističke zaštite u Republici Hrvatskoj.

Izvoditelj radionice Josip Kovačić, dr. med. internist i gastroenterolog naglasio je da je od iznimne javnozdravstvene važnosti posvetiti posebnu pozornost prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti probavnoga sustava.

Sudionici radionice saznali su da je cilj primarne prevencije spriječiti nastanak bolesti. U tom smislu najvažnije je educirati stanovništvo o zdravom načinu prehrane i općenito o zdravom načinu života. Promjeni štetnih navika i održavanju optimalne tjelesne mase, a ujedno i o alarmantnim simptomima zbog kojih bi se trebali žurno javiti liječniku.

Cilj je sekundarne prevencije otkriti bolest u što ranijoj fazi radi veće mogućnosti izlječenja, spriječiti napredovanje već postojeće bolesti i razvoj komplikacija. Svrha sekundarne prevencije je postizanje maksimalne kvalitete života za bolesnika, uz što manju potrebu za bolničkim liječenjem.

Studije pokazuju da osobe koje redovito i svakodnevno konzumiraju vlakna imaju najbolje zdravlje. Preporuke za dnevni unos su 20 – 35 g/danu. Nažalost, prosječan unos je daleko ispod prosjeka, oko 15-17 g/dan. Vlakna u hrani:

  • Chia sjemenke (34,4%)
  • Lanene sjemenke (27%)
  • Bademi (12,5%)
  • Tamna čokolada (10,9%)
  • Zobene žitarice (10,6%)
  • Grašak (8,3%)
  • Leća (7,9%)
  • Slanutak (7,6%)
  • Maline (6,5%)
  • Grah (6,4%)
  • Prokulica (3,8%)
  • Jabuke (3,3%)
  • Kruške (3,1%)
  • Cikla (2,8%)
  • Mrkva (2,8%)
  • Banane (2,6%)

Ukupna vrijednost projekta “Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava” iznosi 15.000,00 kuna. Projekt financira Primorsko-goranska županija.  Prostor za provedbu edukativne radionice osigurao je Grad Delnice.

Aktivnosti Društva Potrošačica

Prije početka radionice sudionici su upoznati s projektom “Izgradnja kapaciteta za Zeleni europski plan po mjeri lokalne zajednice“. Na poklon su dobili platnene torbe izrađene u sklopu njega. Također su na poklon dobili edukativne brošure „Što sve trebamo znati o uslugama u pokretnoj i nepokretnoj mreži“. Edukativne brošure izdala je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti – HAKOM.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Ovaj projekt omogućen je financijskom podrškom Primorsko-goranske županije. Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske i ne odražava nužno stavove Primorsko-goranske županije.

Možda će vas zanimati..

Financijsko ponašanje

Financijsko ponašanje

Po projektu Potrošačka školica za mlade 2024. u srijedu 02. listopada proveli smo drugu od četiri radionice. Prva...

Financijsko znanje

Financijsko znanje

Po projektu Potrošačka školica za mlade 2024. u četvrtak 19. rujna proveli smo prvu od četiri radionice. Sve...