Predstavljen prvi digitalni priručnik

Napisala:Ana Smoljak

02/02/2022

Prvi digitalni priručnik po projektu Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj danas je predstavljen u Slavonskom Brodu.

U prvom digitalnom priručniku uz općenite informacije o projektu Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj UP.04.2.1.11.0035 mogu se pronaći korisne i zanimljive informacije. Tako se u prvom dijelu priručnika educira potrošače o utjecaju potrošača na zagađenje okoliša i o otpadu od hrane koji je sve veći problem potrošačkog društva.

Tijekom prošle godine bilo je jako puno upita potrošača vezanih uz nepoštenu poslovnu praksu. Stoga drugi dio priručnika započinje upravo s nepoštenom poslovnom praksom, educira o zaštiti potrošača u EU. Registar “NE ZOVI” je besplatni javni Registar telefonskih brojeva potrošača koji ne žele da ih trgovci kontaktiraju putem telefona ili SMS i MMS poruka u svrhu promidžbe i prodaje. Kad se jednom upišete u Registar, trgovci imaju obvezu sve prijavljene iz Registra izbrisati iz svojih pozivnih lista i ne smiju vam slati poruke niti vas zvati.

Dana 01.01.2022. na snagu su stupile izmjene i dopune Zakona o obveznim odnosima. Nove odredbe ZOO-a primjenjuju se na ugovore koji su sklopljeni nakon 01. siječnja 2022. godine. Izmjene zakona redefinirale su pojam materijalnog nedostatka stvari, te definirale neke osnovne pojmove koje dosadašnji zakon nije imao, kao što su potrošač, potrošački ugovor, proizvođač, digitalni sadržaj, digitalna usluga, besplatno, kompatibilnost, funkcionalnost, interoperabilnost, trajni nosač podataka i trajnost.

Digitalni priručnik dostupan je na potrosacica.hr/multimedija/edukacijski materijali

Ukupna vrijednost projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj iznosi 490.831,40 HRK. U potpunosti ga financira Europska unija kroz Europski socijalni fond i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt provodi Društvo Potrošačica s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i Centrom za edukaciju i informiranje potrošača.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..