Predsjednica Društva gostuje u emisiji Poriluk

Napisala:Ana Smoljak

13/03/2021

Na Svjetski dana prava potrošača, 15.03. predsjednica Društva Potrošačica gostovat će u radio emisiji Poriluk. Emisiju možete slušati na pet lokalnih radio postaja Korzo, Kastav, Otok Krk, Rab te Radio Gorski kotar. S navedenim radio postajama Spirit aktivno surađuje već godinama. U emisiji će biti o svemu pomalo.

Svjetski dan potrošača je godišnja prigoda za aktivno obilježavanje problematike vezane uz zaštitu potrošača. U Hrvatskoj je krajem 2018. godine napravljen veliki korak unatrag u zaštiti prava potrošača. Tad je nadležno ministarstvo donijelo odluku kojom ukida financiranje regionalnih podružnica, Savjetovališta potrošača. Naime, savjetovališta potrošača su ostala bez financijskih sredstava za redovan rad te su samim time ugašena savjetovališta potrošača.

Dokumentom New deal za potrošače: Komisija jača prava potrošača i njihovu provedbu uveden je usklađen model za udružene tužbe u svim državama članicama koji jamči zaštitu potrošača od kolektivne štete, kao i odgovarajuće zaštitne mjere protiv zlouporabi tužbi. Novi europski model kolektivne tužbe osigurava da skupine potrošača predstavljaju samo kvalificirani subjekti poput organizacija potrošača koje pokreću tužbe na sudu umjesto odvjetničkih društava.

Oglašavanje koje obmanjuje i vara potrošače zabranjeno je zakonima EU. Nedavno je pokrenuta inicijativa da se izmjene pravila Europske unije za označavanje porijekla meda. Trenutno med u koji ima jedan posto europskog meda i 99 posto uvoznog meda može biti označen kao „mješavina EU i ne-EU meda“. Isto tako je označen kad su omjeri obrnuti.

U emisiji bit će govora o fiziološkoj pojavi jedinstvenoj za žene koja nama potrošačica nameće i neizbježan trošak. Svaka žena neovisno o svom ideološkom ili vjerskom opredjeljenju, stupnju obrazovanja, visini prihoda, bračnom statusu… otprilike pola svog života ima menstruaciju. Svaki mjesec potrošačica mora nabaviti tampone i/ili higijenske uloške na koje plaća porez na dodanu vrijednost po stopi od 25% jer Hrvatski sabor smatra da su tamponi i higijenske potrepštine za žene luksuz. Stoga će se razgovarati o peticiji Zaustavimo oporezivanje potrošačica.

Radio emisija Poriluk emitira se na svim slijedećim radio postajama: Radio Korzo Radio OKRadio Kastav i Radio Gorski kotar i Radio Rabu oko 19h-20h svakog ponedjeljka; Radio Kastav emitira ponedjeljkom u 22h i reprizu četvrtkom u 22h. Nakon emitacije emisiju možete pronaći na poriluk.com

Možda će vas zanimati..