Održan webinar povodom Svjetskog dana prava potrošača

Napisala:Ana Smoljak

16/03/2021

Jučer, 15. ožujka bio je Svjetski dan prava potrošača. Svjetski dan prava potrošača svoje korijenje ima u «Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača» koju je donio američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Svjetski dan prava potrošača prvi put je obilježen 15.03.1983. godine i to je godišnja prigoda za aktivno obilježavanje problematike vezane uz zaštitu potrošača.

Ove godine obradili smo tematiku Potrošači na digitalnom tržištu. Uz Društvo Potrošačica na webinaru je sudjelovala Udruga za pravnu pomoć, a aktivnost financijski podržao Grad Vrbovsko.

U zadnjih godinu dana drastično se povećala online trgovina. Stoga su potrošačice i potrošači putem webinara organiziranog u povodom svjetskog dana prava potrošača educirani o e-trgovini. Preciznije educirani su o 10 pravila za kupnju putem Interneta koja glase:

  1. Ne nasjedajte na nevjerojatne ponude
  2. Nije sve u gotovini
  3. Provjerite podatke o trgovcu
  4. Provjerite cijenu
  5. Provjerite podliježe li narudžba carinskom postupku
  6. Nemojte razgovarati s „nepoznatima”
  7. Oprez pri podizanju „brzih” kredita
  8. Provjerite vrši li trgovac dostavu na Vašu adresu
  9. Možete se predomisliti i odustati od kupljenog proizvoda
  10. ČUVAJTE DOKUMENTACIJU

Suradnja s teleoperaterima svakodnevica je 21 stoljeća. Udruga za pravnu pomoć je potrošačima jasnije protumačila Uvjete ugovora koje potpisuju s naglaskom na mogućnost raskida, uvjete produljenja, garancije uređaja, obveze povrata novaca prema potrošaču, ugovaranje više usluga jednim ugovorom, što kada dug preuzme agencija za naplatu – oprost duga ili dodatne naknade i druge specifičnosti obveznog odnosa s teleoperaterima zastupljenih na našem tržištu.

Predavanje možete još jednom poslušati ovdje.

Zahvaljujemo svima na sudjelovanju.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...