Izgradnja inicijativa za obrazovanje potrošača diljem Europe

Napisala:Ana Smoljak

29/11/2022

Consumer PRO je projekt izgradnje kapaciteta čiji je cilj učiniti potrošačke organizacije i druge aktere u potrošačkoj politici bolje opremljenim za zaštitu potrošača u svojim državama. Riječ je o inicijativi Europske komisije u okviru Europskog potrošačkog programa koji je započeo u srpnju 2019. godine. Sada je u drugoj fazi koja traje do 2023. godine. Provedba projekta povjerena je BEUC-u – Europskoj potrošačkoj organizaciji. Potonji djeluje kao krovna skupina za nacionalne potrošačke skupine u Bruxellesu i ima dokazanu evidenciju aktivnosti na izgradnji kapaciteta potrošačkog pokreta.

Tijekom studenog ove godine provedene su tri radionice za obuku: Izgradnja inicijativa za obrazovanje potrošača diljem Europe. Na radionicama su bili predstavnici potrošačkih organizacija iz cijele Europe. Hrvatsku je predstavljala naša organizacija, Društvo Potrošačica.

Predsjednica Društva Potrošačica je prvi dan radionice svim sudionicima predstavila aktivnosti organizacije i dva projekta. Prvo je predstavila projekt Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj koji je netom završio. Zatim je predstavila animirani edukativni video Smanji otpad od hrane.

Osnaživanje potrošača mora osnažiti novu generaciju da aktivno i učinkovito sudjeluje u održivoj potrošnji. U nekim državama članicama je u kurikulumu osnovnih i srednjih škola edukacija potrošača. Prvi dan radionice zaključeno je da je edukacija potrošača ključna kompetencija za život.

Drugi dan radionice započet je s činjenicom da je EU okvir edukacija potrošača visokog prioriteta za obrazovanje potrošača. Drugi dan radionice sudionici su bili podijeljeni u tri grupe: održivost / energija, digitalna sigurnost i financijska pismenost. Društvo Potrošačica sudjelovalo je na radionici financijska pismenost.

Zagovaranje za edukaciju potrošača naziv je predavanja koje je sudionicima održala Vera Fricke iz verbraucherzentrale bundesvesband. U Njemačkoj postoji kurikulum edukacija potrošača. Međutim, slabo se implementira u školama jer učitelji i profesori nisu dovoljno upoznati sa zaštitom prava potrošača.

Sadržaj teksta isključiva odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Nepoštena poslovna praksa

Nepoštena poslovna praksa

Prva od tri radionice po projektu Senzibilizacija mladih potrošača na rasporedu je u utorak 26. rujna ove godine. Tema...

Osmi bilten Društva Potrošačica

Osmi bilten Društva Potrošačica

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača najesen ćemo provesti radionice. O kojim je radionicama riječ i...