Dobrobiti volontiranja

Napisala:Ana Smoljak

02/01/2023

Zašto volontirati? Što imam od volontiranja u udruzi? Zašto da trošim vrijeme na volontiranje? Imam li kakve koristi od volontiranja? samo su neka od pitanja koje si postavljamo kad vidimo da udruga traži volontere.

Da volontiranje ne služi samo udrugama nego i nama samima mogu potvrditi iz vlastitog primjera. U trenutku kad sam trebala još samo obraniti magistarski rad ne bih li stekla titulu magistrica europskih poslovnih studija, počela sam volontirati u jednoj neprofitnoj organizaciji. Volontirala sam šest mjeseci. Za to vrijeme često sam putovala u Zagreb o svom trošku. U tom periodu istražila sam mogućnosti za financiranje moje plaće i u veljači 2015. godine sam se zaposlila. U toj neprofitnoj organizaciji ostala sam do siječnja 2017. godine.

Još uvijek se pitate zašto volontirati?

Zbog širenja opsega posla, gore spomenuta neprofitna organizacija imala je potrebu za novim kadrom. Prilikom izbora osobe, između dviju podjednakih kandidatinja, odlučili smo se zaposliti onu koja je imala volontersko iskustvo u udruzi.

Volontiranje ne samo da omogućava stjecanje novih znanja i vještina, već upotpunjuje rupu u životopisu. Jedna volonterka je od ožujka do kolovoza 2022. kod nas bila na osposobljavanju na radnom mjestu. Zahvaljujući znanjima i vještinama koje je stekla najprije volontirajući u udruzi, a zatim kroz mjeru osposobljavanje na radnom mjestu, jedina je zadovoljila formalne uvjete natječaja Grada Vrbovsko za radno mjesto voditeljica projekta. Dakle, u studenom 2022. godine zaposlila se je zahvaljujući kompetencijama koje je stekla volontirajući u našoj udruzi.

Volontiranje je i uspostavljanje novih društvenih kontakata. Volontirajući osobe dolaze u kontakt s drugim osobama i susretanjem novih ljudi otvaraju im se nove poslovne mogućnosti. Da nisam volontirala u neprofitnoj organizaciji ne bih se tamo zaposlila i ne bih tamo upoznala svoje buduće poslodavce.

Kroz volontiranje izloženi smo neformalnom i informalnom učenju. Volonteri imaju priliku učiti od osobe koja je zadužena za pružanje podrške u volonterskim zadacima. Teorija iskustvenog učenja rekla bi da je cijela volonterska aktivnost jedno novo iskustvo i kao takvo prilika za učenje. I baš tog svakodnevnog učenja volonteri najčešće nisu svjesni, a ono je iznimno bitno.

Važno je samo da to učenje ne prođe neopaženo, odnosno važno je da volonteri shvate koliko su toga naučili i da prepoznaju važne životne lekcije.

Volonterski programi

Trenutno je otvoren Poziv za prijavu dvogodišnjih programa volonterskih centara za dodjelu financijskih sredstava iz dijela prihoda od igara na sreću u Republici Hrvatskoj za 2023. i 2024. godinu. “Volonteri su značajan socijalni kapital svake zajednice kojem je potrebno pridavati više pozornosti na svim razinama i sustavno ga poticati i usmjeravati njegov daljnji razvoj. Osim što svaki volonter daje nemjerljiv doprinos razvoju svoje zajednice, on kroz taj proces stječe brojne vještine i kompetencije što je od iznimnog značaja za sve dobne skupine volontera, a naročito ima izniman značaj za mlade te druge skupine osoba koje su u nepovoljnom položaju na tržištu rada.” – naglašeno je u Pozivu.

Društvo Potrošačica jedna je od 1.607 organizacija koje su predale izvještaj organizatora volontiranja nadeležnom Ministarstvu. Barem jednom godišnje objavimo poziv volonterima. U rujnu 2022. smo dali priliku za stjecanje novih znanja i vještina na volonterskoj poziciji suradnik u provedbi projekata (m/ž).

Nacionalna platforma za volontiranje VOLONTEKA kroz volonterske aktivnosti povezuje neprofitne organizacije i volontere. Postanite volonteri kako biste stekli znanja i vještine koje će vam otvoriti nove poslovne mogućnosti!

Možda će vas zanimati..