Svjetski dan prava potrošača

Napisala:Ana Smoljak

04/03/2021

Svjetski dan prava potrošača svoje korijenje ima u «Deklaraciji o osnovnim pravima potrošača» koju je donio američki predsjednik John F. Kennedy 1962. godine. Predstavljajući Deklaraciju američkom Kongresu Kennedy je kazao i sljedeće: “Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.”

U povodu Svjetskog dana prava potrošača, 15. ožujka, organiziramo prigodni webinar putem platforme Zoom. Webinar će se održati u ponedjeljak, 15. ožujka 2021., s početkom u 10 sati i s početkom u 18 sati.

Uz Društvo Potrošačica na webinaru će sudjelovati Udruga za pravnu pomoć, a aktivnost financijski podržava Grad Vrbovsko.

Ovim putem Vas pozivamo da se educirate o pravilima za kupnju putem Interneta i o ugovorima s teleoperaterima i potrošačkim pravima.

Suradnja s teleoperaterima svakodnevica je 21 stoljeća. Udruga za pravnu pomoć će potrošačima jasnije protumačiti Uvjete ugovora koje potpisuje s naglaskom na mogućnost raskida, uvjeti produljenja, garancije uređaja, obveze povrata novaca prema potrošaču, ugovaranje više usluga jednim ugovorom, što kada dug preuzme agencija za naplatu – oprost duga ili dodatne naknade i druge specifičnosti obveznog odnosa s teleoperaterima zastupljenih na našem tržištu.

Prilikom kupnje putem Interneta trebate voditi računa o 10 pravila za kupnju putem Interneta. Nevjerojatno dobre ponude često su zaista nevjerojatne, ne nasjedajte na “nevjerojatne” ponude, pazite na skrivene pretplate. Uvijek provjerite podatke o trgovcu odnosno provjerite je li na web stranicu stavio na raspolaganje obavezan sadržaj. Koji je to obavezan sadržaj, kako provjeriti cijenu, kako provjeriti podliježe li vaša narudžba carinskom postupku, kako raskinuti Ugovor, saznajte na webinaru 15.03. ove godine.

Kako bismo Vam mogli poslati link za uključenje, molimo vas da svoje sudjelovanje prijavite putem prijavnog obrasca: https://forms.gle/8724yzrN4yMrsp6M7

Možda će vas zanimati..

Volontirajte na ESF projektu

Volontirajte na ESF projektu

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i...

Operativno djelovanje OCD

Operativno djelovanje OCD

U ponedjeljak 29. studenog 2021. godine provedena je prva od jedanaest radionica namijenjenih jačanju kapaciteta...

Izgradnja potrošačke mreže

Izgradnja potrošačke mreže

Opći cilj projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj...