Prva emisija po projektu Za Babine gore zdravlje

Napisala:Ana Smoljak

26/02/2021

U srijedu 24. veljače 2021. godine na Trend TV emitirana je prva tematska emisija s ekspertom u sklopu projekta “Za Babine gore zdravlje”. Gošća je bila izv.prof.dr.sc. Lidija Runko Luttenberger, dipl. ing. koja je između ostalog naglasila problem u implementaciji zakonodavstva, odnosno tumačenjima koja su nesukladna onome što je Europa propisala a što smo i mi u našim propisima propisali.

Osvrnula se princip mješovitog otpada koji se u Hrvatskoj forsira. Naime, želi se proizvesti što veća količina mješovitog otpada kako bi se taj mješoviti otpad u takvom obliku u što većoj količini isporučivao Centru za gospodarenje otpadom. Centri za gospodarenjem otpadom koji su propisani prije mnogo godina su zastarjeli, trebali su biti međurješenje koje je trebalo voditi sustavu kojeg u današnje doba Europa propisuje. Kašnjenjem u realizaciji došli smo u situaciju da sad sve što radimo vezano uz Centre za gospodarenjem otpadom radimo protivno normama i standardima koje bi danas trebali vrijediti.

O Centrima koji danas djeluju u Hrvatskoj rekla je da su iskustva takva da se nije realizirala ideja da se smanji količina otpada koja se odlaže. Tehnologiju koja se koristi izazov je održavati. Stoga su centri jako skupi i zapravo predstavljaju veliki financijski teret, i u pogledu ulaganja, rada i održavanja poreznih obveznika, korisnici usluga i općine.

Problem je što se Centri za gospodarenjem otpada nalaze na krškom terenu a mi svi znamo da je to porozan teren kroz koji se procjeđuje sve ono što ne valja osim vode. Ako mi na površinu stavimo nešto što onečišćuje, onda sve to završava u tim vodama jer koliko god da se govori o tome da se stavljaju zaštitne folije u tom kršu se te folije probiju. Uostalom, vidimo kako su ta područja trusna i stoga ništa ne garantira da će te vode ostati pošteđene od onečišćenja.

S obzirom na to da je 2016. godine radila u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode osvrnula se na kašnjenje novog plana za gospodarenjem otpadom te da je tad Hrvatska prvi put proklamirala svoju spremnost da provodi politiku kružnog gospodarstva što iz temelja mijenja koncept mješovitog otpada i Centara za gospodarenjem otpadom. Plan za gospodarenjem otpadom koji su tad radili bio je u cijelosti u skladu s kružnim gospodarstvom i svim tim europskim proklamacijama gdje bi Centri za gospodarenjem otpadom trebali u nekom malom kapacitetu, daleko manjem od ovog kapaciteta koji se i danas zagovara.

Snimku emisije možete pogledati ovdje.

Projekt „Za Babine gore zdravlje” je podržan s 4.918 eura financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Ovaj sadržaj omogućen je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj na portalu isključiva je odgovornost udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt provode:

  • Udruga građana “Pravica”
  • Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...