Provedena radionica Javna nabava (za neobveznike javne nabave)

Napisala:Ana Smoljak

05/04/2022

Danas, 05. travnja proveli smo devetu po redu od jedanaest radionica namijenjenih jačanju kapaciteta udruga u sklopu projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj. Radionicu je provela suradnica na projektu Anamarija Krišto.

Radionica je obuhvatila sljedeće teme: opća načela javne nabave, vrste postupaka javne nabave, priprema dokumentacije i provedba postupka, najčešće pogreške u provođenju postupaka javne nabave iz EU fondova.

Sudionici su dobili odgovor na pitanje jesu li udruge, koje su osnovane sukladno zakonu o udrugama, obveznici primjene zakona o javnoj nabavi.

Također su educirani o najčešćim primjerima kršenja osnovnih načela. Tako su saznali da su najčešći propusti obveznih objava, propust primjene pravila javne nabave zbog pogrešnog određivanja predmeta nabave ili njegove vrijednosti, određivanje nerazmjernih i otegotnih kriterija, privilegiranje pojedinih ponuditelja, diskriminacija stranih u odnosu na domaće gospodarske subjekte, nedopuštene izmjene ugovora i nejasni i neodređeni zahtjevi naručitelja.

Ukupna vrijednost projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj iznosi 490.831,40 HRK. Projekt financira Europska unija kroz Europski socijalni fond. Projekt financira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Projekt provodi Društvo Potrošačica s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i Centrom za edukaciju i informiranje potrošača.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...