Prevencija bolesti probavnog sustava

Napisala:Ana Smoljak

12/09/2022

U subotu 10. rujna ove godine proveli smo prvu od tri edukativnih radionica na temu prevencija bolesti probavnog sustava. Radionice se provode u sklopu projekta “Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava”.

Bolesti probavnoga sustava prema učestalosti su pri samom vrhu i među uzrocima smrti i među razlozima hospitalizacija. Također su među najčešćim su tegobama zbog kojih se bolesnici javljaju liječniku u djelatnostima opće i specijalističke zaštite u Republici Hrvatskoj.

Izvoditelj radionice Josip Kovačić, dr. med. internist i gastroenterolog naglasio je da je od iznimne javnozdravstvene važnosti posvetiti posebnu pozornost prevenciji, ranom otkrivanju i liječenju bolesti probavnoga sustava.

Sudionici radionice saznali su da je cilj primarne prevencije spriječiti nastanak bolesti. U tom smislu najvažnije je educirati stanovništvo o zdravom načinu prehrane i općenito o zdravom načinu života, promjeni štetnih navika i održavanju optimalne tjelesne mase, a ujedno i o alarmantnim simptomima zbog kojih bi se trebali žurno javiti liječniku.

Cilj je sekundarne prevencije otkriti bolest u što ranijoj fazi radi veće mogućnosti izlječenja, spriječiti napredovanje već postojeće bolesti i razvoj komplikacija. Svrha sekundarne prevencije je postizanje maksimalne kvalitete života za bolesnika, uz što manju potrebu za bolničkim liječenjem.

Radionice u Delnicama i Čabru

U srijedu 28. rujna ove godine s početkom u 17:30 sati u Velikoj Vijećnici Grada Delnice na adresi Trg 38. brigade HV 37 održat će se druga edukativna radionica po projektu.

Treću radionicu provest ćemo u Čabru, u subotu 8. listopada s početkom u 10 sati u Kaštelu Petra Zrinskog, Ul. Petra Zrinskog 3, Čabar.

Ukupna vrijednost projekta “Primarna i sekundarna prevencija bolesti probavnog sustava” iznosi 15.000,00 kuna. Projekt financira Primorsko-goranska županija.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Potrošačka školica 2024.

Potrošačka školica 2024.

Projekt Potrošačka školica 2024. s 500,00 eura sufincira Primorsko-goranska županija. Hrvatska je već godinama na...