Provedena konferencija Svjetski dan zaštite prava potrošača 2022

Napisala:Tea Flajnik

17/03/2022

U Domu kulture Vrbovsko povodom Svjetskog dana zaštite prava potrošača 15.ožujka 2022. godine održana je konferencija. Zamjenica predsjednice udruge Društva Potrošačica gospođa Marija Perušić pozdravila je sve prisutne te započela konferenciju uvodnom riječju poznatog američkog predsjednika John F. Kennedy koji je predstavljajući svoju Deklaraciju američkom Kongresu kazao: Potrošači, po definiciji, uključuju sve nas. I mene kao predsjednika SAD-a. Potrošači su naša najveća gospodarska skupina na koju utječe skoro svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju. Glas potrošača mora se čuti.

U uvodnom djelu prisutne je ispred Grada Vrbovsko pozdravila pročelnica gospođa Marina Tonković  i predsjednica Društva Potrošačica gospođa Ana Smoljak.

U sklopu programa bila su sedam panela: Unija potrošača Hrvatske , Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti, Udruga za zaštitu potrošača grada Samobora, Europski potrošački centar u Hrvatskoj, Udruga za zaštitu potrošača  „Međimurski potrošač“ i naša udruga Društvo Potrošačica.

Gospodin Igor Vujović iz Unije potrošača Hrvatska predstavio je rad Unije potrošača Hrvatske te se osvrnuo na samu politiku zaštite potrošača. Skrenuo je pažnju da je Hrvatska u proteklih pet godina posljednja na ljestvici Europske komisije u stanju zaštite potrošača u zemljama članicama EU, a najveći problem je što sam potrošač ne poznaje dovoljno svoja prava.

Gospođe Ivana Tojčić i Anita Budimir ispred Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti  sudionike su upoznale s pravima i obvezama korisnika i operatera elektroničkih komunikacijskih usluga.Vrlo zanimljivom i nadasve korisnom prezentacijom posebno su se osvrnule na sklapanje i raskid pretplatničkih ugovora te mogućnostima kontrole potrošnje i zaštite od neželjenih iznosa računa.

Predstavnik Udruge za zaštitu potrošača grada Samobora gospodin Miran Šoić svojom temom  Pravedne digitalne financijske usluge koja je sve više prisutna istaknuo je da je digitalna tehnologija preobrazila plaćanja, kredite, osiguranja te da je kvalitativno upravljanje tim procesom ključan faktor za potrošače.

Ispred udruge Društva Potrošačica predsjednica Ana Smoljak  s vrlo zanimljivom i aktualnom temom Uvođenje eura u Hrvatskoj zainteresirala je prisutne te iznijela sam tijek uvođenja eura u Hrvatskoj kao i eventualne probleme vezane za isti.

S radom Europskog  potrošačkog centra Hrvatska u vrijeme pandemije upoznala je sudionike gospođa Danijela Marković Krstić ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Posebno je istaknula da se rad ministarstva temelji na informiranju, savjetovanju i rješavanju pritužbi. U sklopu toga je napravljena web stranica „ Sve za potrošače“ i centralni informacijski sustav za sve pritužbe koje potrošači imaju za određenog trgovca kako bi se olakšala daljnja komunikacija i rješavanje određenog problema.

Gospodin Dinko Đurić također ispred Društva Potrošačica izlagao je na temu Kako zaštititi prava potrošača te je na vlastitom iskustvu, znanju i primjerima govorio o svim poteškoćama s kojima se on sam susretao i na koji način ih je riješio.

Posljednji panelista gospodin Zlatko Polišanski iz Udruge „Međimurski potrošač“ s temom Komunalne usluge informirao je sudionike na temelju dobrih primjera na području Međimurske županije.

Konferenciju Svjetski dan zaštite prava potrošača sufinancirali su Primorsko-goranska županija i Grad Vrbovsko. Grad Vrbovsko je ustupio i prostor za njeno održavanje.

Možda će vas zanimati..

Upoznajmo nove EU zakone

Upoznajmo nove EU zakone

Kroz projekt "Upoznajmo svoja potrošačka prava" koji je sufinanciran kroz od Grada Vrbovskog sa 700,00 eura podižemo...