Održana tribina u Vrbovskom

Napisala:Ana Smoljak

14/12/2019

Dana 14. prosinca 2019. godine održana je tribina Zaštita potrošača u EU u Vrbovskom. Na tribini su potrošači(ce) informirane i educirane o deset osnovnih načela kojima se rukovodi zakonodavstvo EU i kojima štiti potrošače bez obzira na to u kojoj od država članica Europske unije žive i rade.

Tako su potrošači saznali da mogu robu široke potrošnje kupiti u bilo kojoj državi članici EU bez brige da će morati platiti carinske pristojbe ili neki dodatni porez na dodanu vrijednost kad se vrati svoje domu. Također su saznali da proizvod koji ne zadovoljava i nije u skladu sa sporazumom o kupnji možete ga vratiti da se popravi ili zamijeni ispravnim.

Na tribini je bilo riječi o tome da potrošač(ica) ima pravo na povrat robe kupljene putem Interneta 14 dana od dana preuzimanja, a da pri tome ne mora objasniti zašto se je predomislio. Dok kod robe kupljene u klasičnim trgovinama povrat ovisi o dobroj praksi trgovca osim ako se ne radi o robi s materijalnim nedostacima. Prodavač ne mora uzeti proizvod natrag ako je korišten i ako nema materijali nedostatak. Stoga prilikom kupnje proizvoda obavezno provjerite s prodavačem kakvu su kod njih uvjeti reklamacije, jer uvjeti reklamacije nisu isti u svakoj trgovini. Štoviše, svaka trgovina ima svoje uvjete. Jedino im je zajedničko to što moraju dati povrat novca, popraviti ili zamijeniti ako proizvod ima materijali nedostatak. To je jedina zakonska obaveza prodavača sve ostalo je njihova dobra poslovna praksa.

Projekt „Zaštita potrošača u EU“ s HRK 3.500,00 financira Primorsko-goranska županija a Grad Vrbovsko osigurao je prostor za održanje tribine.

Možda će vas zanimati..

Volontirajte na ESF projektu

Volontirajte na ESF projektu

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske s partnerima Udrugom za pravnu pomoć i...

Operativno djelovanje OCD

Operativno djelovanje OCD

U ponedjeljak 29. studenog 2021. godine provedena je prva od jedanaest radionica namijenjenih jačanju kapaciteta...

Izgradnja potrošačke mreže

Izgradnja potrošačke mreže

Opći cilj projekta Izgradnja kapaciteta za provedbu prioritetne politike EU, zaštite potrošača, u Hrvatskoj...