Aktivnosti Društva Potrošačica u ožujku 2020.

Napisala:Ana Smoljak

09/03/2020

Povodom svjetskog dana prava potrošača 2020. planiramo nekoliko događaja.

U petak 13. ožujka 2020. godine u Rakovici održat ćemo javnu tribinu „Uvod u Direktivu o plastici“ s početkom u 10:00 sati u Vatrogasnom domu na adresi Rakovica 29c, Rakovica.

Na tribini će potrošače educirati o Direktivi 2018/0172 Europskog parlamenta koja je poznata i kao Direktiva o plastici a stupa na snagu 01.01.2021. Dakle, projektom Uvod u Direktivu o plastici informirat će se i educirati potrošači o kružnom gospodarstvu i o tome koji će plastični predmeti od 2021. godine biti zabranjeni.

 “MREŽNICA” – udruga za zaštitu potrošača grada Duge Rese i “POTROŠAČICA” – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske će u subotu 14. ožujka 2020. godine s početkom u 10 sati u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa održati Devetu informativno-edukativnu radionicu u sklopu projekta “Potrošačka školica”.

Tema Devete informativno-edukativne radionice je „Zakonodavni okvir i prava potrošača u EU“. Na radionici će potrošače upoznati s osnovama prava Europske unije i pravima koje ona pruža potrošačima.  Također će objasniti kako se potrošači mog obratiti Europskom potrošačkom centru.

Konferencija Zaštita potrošača održat će se u Villi Antonio, Vladimira Nazora 2, Opatija u petak 20. ožujka 2020. godine s početkom u 10:00 sati. Manifestaciju Konferencija Zaštita potrošača financira Primorsko-goranska županija s HRK 3.000,00 a Grad Opatija je osigurao prostor za njeno održavanje.

Na konferenciji ćemo educirati potrošače o njihovim pravima i obavezama kroz dokumente Europske unije: Zaštita potrošača u EU – 10 temeljnih načela, New deal za potrošače: Komisija jača prava potrošača i njihovu provedbu, Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praski i Direktiva o plastici te Uredba EU o rješavanju pitanja neopravdanog geografskog blokiranja potrošača. Osim predstavnika udruge Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica i potrošača Hrvatske na konferenciji Zaštita potrošača sudjelovat će predstavnici Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti sa temom Sklapanje ugovora na daljinu u elektroničkim komunikacijama. Također će sudjelovati predstavnici Udruge za oboljele od mijalgičkog encefalomijelitisa, disautonomije i fibromialgije koji će govoriti o geografskom blokiranju potrošača/pacijenata.

Možda će vas zanimati..