Proveden okrugli stol u Kraljevici na temu “Što euro donosi potrošači(ca)ma”

Napisala:Tea Flajnik

10/05/2022

Dana 9. 5. 2022. proveden je okrugli stol u Višenamjenskoj dvorani PraktikUm u Kraljevici na temu „Što euro donosi potrošači(ca)ma“. Okruglim stolom smo nastojali educirati i informirati potrošače o procesu uvođenja eura i svim promjenama koje slijede.

Panelisti su bili Goran Jeras iz Zadruge za etično financiranje i predsjednica naše udruge Društva Potrošačica Ana Smoljak.

Je li vrijeme za uvođenje eura?

Gospodin Goran Jeras osvrnuo se na trenutnu situaciju u svijetu (rat, inflacija, šokovi uzrokovani naglim rastom cijena energenata, nafte i sl.). Iznio je svoje mišljenje da nije siguran da li je pravo vrijeme za Hrvatsku da uvede euro kao službenu valutu plaćanja.  Smatra da zbog ne postojanja zajedničke porezne i monetarne politike to ne bi bilo povoljno za Hrvatsku. Također osvrnuo se na to da se takve bitne odluke donose prebrzo bez prostora da se dodatno prodiskutira da li je odluka ispravna. Naglasio je i koje stavke treba mijenjati ili prilagoditi kako bi ona bila što povoljnija za Hrvatsku i hrvatske građane. Njegovo mišljenje je da bi zbog svega navedenog možda ipak bila bolja opcija da u Hrvatskoj ostane na snazi i kuna i euro kao dvojne valute. Naime, vlastita valuta pomaže smanjiti inflaciju.

Predsjednica Društva Potrošačica Ana Smoljak informirala je prisutne o dvojnom iskazivanju cijena koje se treba početi iskazivati prvi ponedjeljak u rujnu, no još se čeka službena potvrda Europske komisije i Europske središnje banke da li su ispunjeni svi uvjeti za uvođenjem eura, tečaju konverzije, etičkom kodeksu kojim se nastoji zaštititi potrošače od zaokruživanja cijena i time naglog porasta.

Također se osvrnula na veliku inflaciju i  gospodarsku krizu. Također nije sigurna da li je Hrvatska spremna za uvođenje eura. Zabrinjavajuća je i situacija da se vrlo malo govori o ovoj tematici. Uočena je velika nezainteresiranost građana što smatra da nikako ne bi trebalo biti tako. Naime, uvođenje je eura veliki korak za Hrvatsku i hrvatske građane.

Postoje li dobrobiti uvođenja eura?

Ipak postoje i dobrobiti uvođenjem eura. To su smanjenje transakcijskih troškova kojim će se automatski povećati protok robe. Potaknut će se dublja povezanost između država članica i ojačati iskorištavanje svih prednosti jedinstvenog tržišta uz slobodno kretanje ljudi, roba, usluga i kapitala.

Provedbu okruglog stola omogućili su nam Primorsko goranska županija i Grad Kraljevica.

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Društva Potrošačica.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....