Aktivnosti Društva do kraja 2019.

Napisala:Ana Smoljak

17/11/2019

Udruga Potrošačica – društvo za zaštitu potrošačica Hrvatske osnovana je prošle godine s ciljem informiranja, educiranja i savjetovanja potrošačica Hrvatske. Izuzetno uspješno je započela provoditi projekte za osvarenje svog cilja osnivanja.

Potrošači su često u neravnopravnom položaju u odnosu na trgovca. Stoga je temeljna informiranost iz područja zaštite potrošačkih prava iznimno važna da bi potrošačica postala ravnopravni partner na tržištu. Važno je da se kod potrošača probudi svijest da je potrošačica regulator tržišta, a ne slabija strana na tržištu.

Do kraja ove godine možete nas pronaći u Viškovu, Labinu, Duga Resi, Vrbovskom i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Provest ćemo Konferenciju, informativno-edukativnu radionicu i nekoliko tribina. Raspored održavanja aktivnosti možete pronaći u nastavku.

Konferencija New deal za potrošače

Dana 29. studenog 2019. godine s početkom u 9:30 sati u Domu hrvatskih branitelja, Vozišće 3 u Viškovu ćemo Konferenciju New deal za potrošače. Na konferenciji u Viškovu sudjelovat će predstavnici udruga za zaštitu potrošača,  predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici HAKOM-a. Razvojna organizacija zaštite potrošača pobliže će objasniti Agresivnu poslovnu praksu i dati primjere najčešćih upita potrošača. Prava potrošača na Internetu s naglaskom na sklapanje ugovora na daljinu u elektroničkim komunikacijama predstavit će predstavnici HAKOM – Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti. Predstavnica Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta predstavit će Europski potrošački centar u Republici Hrvatskoj. Društvo Potrošačica će predstaviti dokument Europske komisije pod nazivom New Deal za potrošače: Komisija jača prava potrošača i njihovu provedbu. Nepoštenu poslovnu praksu će objasniti predstavnik Mreže potrošača Hrvatske. Društvo VUKANOVČAR će dati odgovor na dilemu je li HRT pristojba pretplata na program HRT ili državni porez. Projekt Konferencija New Deal za potrošače sufinanciraju Primorsko-goranska županija (HRK 3.000,00) i Općina Viškovo (HRK 3.000,00).

Tribina Prezentacija novih pogodnosti za potršoače Istarske županije

Labinu ćemo biti u subotu 30. studenoga 2019. godine Tamo ćemo u Srednjoj školi Mate Blažina, Rudarska ulica 4 s početkom u 10 sati održati tribinu na temu Prezentaciju novih pogodnosti za potrošače Istarske županije. Na tribini Prezentacija novih pogodnosti za potrošače Istarske županije Društvo Potrošačica će potrošač(ic)e upoznati s dokumentom Europske komisije pod nazivom New Deal za potrošače: Komisija jača prava potrošača i njihovu provedbu. Projekt Prezentacija novih pogodnosti za potrošače Istarske županije s HRK 2.536,85 sufinancira Istarska županija, Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu.

Potrošačka školica

Tjedan dana nakon toga bit ćemo u Duga Resi, jer smo partner na projektu „Potrošačka školica“ koji provodi „MREŽNICA“ – udruga za zaštitu potrošača Grada Duge Rese. Tijekom dvanaest mjeseci provest će se devet radionica u Pučkom otvorenom učilištu Duga Resa, Trg svetog Jurja 3 s početkom u 10 sati. Nositelj projekta provodi samostalno šest radionica, a tri provodi u suradnji s Društvom Potrošačica. U subotu 07. prosinca 2019. godine provest ćemo informativno-edukativnu radionicu na temu Ravnopravnost potrošača i direktni marketing trgovca. Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta je projektu „Potrošačka školica“ dodijelilo financijsku podršku u iznosu od 47.704,55 kuna.

Trbina Zaštita potrošača u EU

Vrbovskom ćemo održati tribinu Zaštita potrošača u EU u subotu 14. prosinca 2019. godine s početkom u 10 sati. Na tribini ćemo informirati i educirati potrošač(ic)a o deset osnovnih načela kojima se rukovodi zakonodavstvo EU i kojima štiti potrošače bez obzira na to u kojoj od država članica Europske unije žive i rade.

 U sklopu tribine Zaštita potrošača u EU: 10 osnovnih načela bit će obrađene sljedeće teme:

  1. Kupite što želite i tamo gdje to želite
  2. Ako proizvod ne radi, ne ispunjava svoju funkciju, vratite ga natrag
  3. Visoki sigurnosni standardi za hranu i drugu robu široke potrošnje
  4. Saznajte što jedete
  5. Ugovori trebaju biti pravični i pošteni za potrošače
  6. Ponekad potrošač može promijeniti mišljenje
  7. Potrošačima treba olakšati usporedbu cijena
  8. Potrošač ne smije biti zaveden i obmanut
  9. Zaštićeni ste tijekom godišnjeg odmora
  10. Naknada u sklopu prekograničnih potrošačkih sporova treba biti učinikovita

Ovaj projekt nam s HRK 3.500,00 financira Primorsko-goranska županija a Grad Vrbovsko osigurao je prostor u Domu kulture za održanje tribine. 

Prezentiranje New Deal za potrošačice

Par dana prije Božića bit ćemo u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Tamo ćemo provesti projekt Prezentiranje New Deal za potrošačice kako bi ih educirale o dokumentu New deal za potrošače: Komisija jača prava potrošača i njihovu provedbu. Tribine ćemo održati u četiri mjesta na području Splitsko-dalmatinske županije zahvaljujući financijskoj podršci Splitsko-dalmatinske županije u iznosu od HRK 3.000,00.

Dana 19. prosinca 2019. održat ćemo dvije tribine. Jedna će se održati u Sinju u Galeriji Sikirica na adresi Put Petrovca 12 s početkom u 10 sati, a druga u Vrgorcu s početkom u 14 sati u višenamjenskoj dvorani na adresi Tina Ujevića 8.

Na otoku Braču ćemo 20. prosinca 2019. također održati dvije tribine. Prvu ćemo održati u Supetru s početkom u 11 sati u Gradskoj vijećnici, Vlačica 5, a drugu u Selca s početkom u 13 sati u izložbenom prostoru Sokolana na adresi Trg Stjepana Radića bb.

Društvo Potrošačica ovim putem poziva potrošač(ic)e da se dođu informirati i/ili educirati o svojim potrošačkim pravima.

Možda će vas zanimati..

Dani otvorenih vrata udruga

Dani otvorenih vrata udruga

Društvo Potrošačica je u sklopu Dana otvorenih vrata udruga odražalo predavanje "Nepoštena poslovna praksa"....