Lijek za malariju liječi COVID-19?

Napisala:Sanda Špac

31/03/2020

Ovih dana u medijima svakodnevno smo suočeni s raznim informacijama vezano za moguće liječenje epidemije zahvaćenoj COVID -19.

Znanstvenici pokušavaju testirati nekoliko nama već poznatih lijekova da vide da li bi oni mogli biti od pomoći kod terapije COVID -19, naročito teških oblika ove respiratorne infekcije. Jedan od protokola kombinacije lijekova pobuđuje nadu koja nudi jedna od kombinacije lijekova hidroksiklorokina i azitromicina.

Hidroksiklorokin koji je aktivan sastojak lijeka Plaquenil i Resochin (aktivna tvar klorokin fosfat) je prije svega lijek za liječenje malarije, ali koristi se i u terapijske svrhe za neke od autoimunih bolesti (npr. lupus, Sjogren i sl.) ali koristi se i u terapiji artritisa.

Informiranjem javnosti o potencijalnim mogućim lijekovima dolazi svakodnevno do zlouporabe tih lijekova. Građani nastoje nabaviti lijekove pod svaku cijenu pri čemu se vrši značajan pritisak na medicinsko osoblje. Dolazi do većeg broja krivotvorenih recepta, što dovodi do pitanja nestašice ovih lijekova za oboljele osobe kojima je lijek neophodan za normalno svakodnevno funkcioniranje.

Od početka epidemije COVID -19 virusa, lijek klorokin se počeo propisivati na recept upisivanjem indikacija (MKB šifri) koje se nisu koristile prije pojave epidemije. Za vrijeme epidemije COVID -19 virusom uočeno je da se prilikom propisivanja klorokina koriste šifre koje inače nisu uobičajene npr. liječenje malarije, druge parazitoze, profesionalna izloženost rizični čimbenicima na radnome mjestu.

Suočeni s tim problemom HZZO jasno je izdalo smjernice na koji način, kome i pod kojim uvjetima se lijek može podignuti u apoteci. Sve informacije vezano za izdavanje lijekova u vrijeme epidemije možete pronaći na https://farmaceut.org/vazne-obavijesti-o-propisivanju-i-izdavanju-lijekova-u-vrijeme-epidemije-covid-19/ .

Ovim putem želimo skrenuti pažnju da nikako niti pod kojim uvjetima ne znači da građani mogu na svoju ruku koristiti niti pokušati na bilo koji način zlouporabiti korištenje ovih lijekova. Lijekovi se mogu piti jedino i isključivo prema preporuci liječnika specijalista jer svaki lijek ima potencijalne nuspojave koje mogu biti fatalne prilikom uzimanja lijeka bez liječničkog nazora. Također, dolazi do problema jer kronični bolesnici kojima je lijek klorokin neophodan za svakodnevno normalno funkcioniranje imaju poteškoća s nabavkom istih. Jedna pacijentica koja ima autoimunu bolest je pokušala podignuti lijek koji joj je prepisan za autoimunu bolest ali nije mogla. Ima problema s nabavkom istog, jer su joj u apoteci naveli da mora donesti povijest bolesti od specijalista koji joj je prepisao traženi lijek uz uvjet da potvrda ne bude starija od 3 mjeseca. Sada se postavlja pitanje kako da pacijentica dođe do specijalista kada i u normalnim uvjetima čeka se na pregled specijalista po par mjeseci.

Apeliramo iz Udruge Potrošačica da građani ne nabavljaju lijekove koji im nisu potrebni jer kronični bolesnici kojima je potreban lako mogu ostati bez istih što može dovesti do progresije bolesti.

Možda će vas zanimati..

Nepoštena poslovna praksa

Nepoštena poslovna praksa

Prva od tri radionice po projektu Senzibilizacija mladih potrošača na rasporedu je u utorak 26. rujna ove godine. Tema...

Osmi bilten Društva Potrošačica

Osmi bilten Društva Potrošačica

U sklopu projekta Senzibilizacija mladih potrošača najesen ćemo provesti radionice. O kojim je radionicama riječ i...